Friday, October 31, 2008

contoh pemarkahan Tilawah, Qiraat dan Tahfiz di sekolah

A. BIDANG TARANNUM


1. Tarannum (60 markah)

1.1. Perkara-perkara yang dinilai dalam bahagian ini ialah;

1.1.1. Tarannum Bayati.

1.1.2. Tarannum Husaini.

1.1.3. Tarannum Sabaa.

1.1.4. Tarannum Nahwand.

1.1.5. Tarannum Hijaz .

1.1.6. Tarannum Rast.

1.1.7. Tarannum Sikah.

1.1.8. Tarannum Jaharkah.

1.2. Setiap kesalahan Tarannum berikut akan dipotong 2 markah ;

1.2.1. Tabaqat Lagu ;

Sumbang Tabaqat.

1.2.2. Harakat ;

Sumbang Alunan.

Susunan Qit’ah tidak sesuai.

Takrir harakat.

1.2.3. Mahattah ;

Keras

Sumbang

Takrir

2. Tajwid (30 markah)

2.1. Perkara-perkara yang dinilai dalam bahagian ini ialah ;

2.1.1. Makhraj dan Sifat

2.1.2. Hukum Nun Sakinah dan Tanwin.

2.1.3. Hukum Mim Sakinah.

2.1.4. Hukum Mim dan Nun Musyaddadah.

2.1.5. Hukum Mudud.

2.1.6. Wakaf dan Ibtida’.

2.1.7. Mengikut Lahjah Arab.

2.2. Setiap kesalahan Tajwid di atas akan dipotong 1 markah.

3. Suara (10 markah)

3.1. Perkara-perkara yang dinilai dalam bahagian ini ialah ;

3.1.1. Suara Licin.

3.1.2. Suara Bersih.

3.2. Markah dipotong berdasarkan perkara berikut ;

3.2.1. Suara Serak dipotong 1 markah.

3.2.2. Suara Parau dipotong 1 markah.

3.2.3. Suara Sumbang dipotong 1 markah.

3.2.4. Suara Pecah dipotong 1 markah.

3.2.5. Semua kesalahan di atas berpanjangan (dari mula hingga akhir bacaan)

dipotong 5 markah.


B. BIDANG AL-QIRAAT

1. Wajah Qiraat (60 markah)

1.1. Perkara-perkara yang dinilai dalam kemahiran wajah-wajah Qiraat ialah bacaan yang

menepati wajah-wajah Qiraat Imam atau Rawi mengikut perkara-perkara berikut ;

1.1.1. Kadar panjang Mad.

1.1.2. Idgham Kabir.

1.1.3. Imalah / Taqlil.

1.1.4. Saktah / Ibdal / Naqal.

1.1.5. Tarqiq / Tafkhim Ra’.

1.1.6. Tashil.

1.1.7. Silah Ha’ / Silah Mim.

1.1.8. Taghliz Lam.

1.2. Markah akan dipotong sebanyak 4 markah bagi setiap kesalahan bacaan yang tidak

mengikut wajah bacaan yang sebenar.

2. Tajwid (40 markah)

2.1. Perkara-perkara yang dinilai dalam bahagian ini ialah ;

2.1.1. Makhraj dan Sifat

2.1.2. Hukum Nun Sakinah dan Tanwin.

2.1.3. Hukum Mim Sakinah.

2.1.4. Hukum Mim dan Nun Musyaddadah.

2.1.5. Hukum Mudud.

2.1.6. Wakaf dan Ibtida’.

2.1.7. Mengikut Lahjah Arab.

2.2. Setiap kesalahan Tajwid di atas akan dipotong 1 markah.

C. BIDANG HAFAZAN

1. Hafaz dan Lancar (50 Markah)

1.1. Perkaran-perkara yang dinilai dalam bahagian ini ialah ;

1.1.1. Bacaan yang tidak tersekat-sekat.

1.1.2. Bacaan yang tidak meninggalkan huruf / kalimah / ayat

1.2. Markah akan dipotong berdasarkan perkara-perkara berikut;

1.2.1. Tertinggal satu huruf dipotong 1 markah.

1.2.2. Tertinggal satu kalimah dipotong 2 markah

1.2.3. Tertinggal satu ayat dipotong 3 markah

1.2.4. Tersekat-sekat dipotong 1 markah.

1.2.5. Gagal meneruskan bacaan 25 markah.

2. Tajwid dan Fasahah (40 markah)

2.1. Perkara-perkara yang dinilai dalam bahagian ini ialah ;

2.1.1. Makhraj dan Sifat

2.1.2. Hukum Nun Sakinah dan Tanwin.

2.1.3. Hukum Mim Sakinah.

2.1.4. Hukum Mim dan Nun Musyaddadah.

2.1.5. Hukum Mudud.

2.1.6. Wakaf dan Ibtida’.

2.1.7. Mengikut Lahjah Arab.

2.2. Markah akan dipotong berdasarkan perkara-perkara berikut ;

2.2.2. Setiap satu kesalahan tajwid di atas dipotong 1 markah.

2.2.3. Kesalahan yang berulangkali, markah dipotong sebanyak 5 markah sahaja.

3. Suara dan Gaya Bacaan (10 markah)

3.1. Perkara-perkara yang dinilai dalam bahagian ini ialah ;

3.1.1. Suara Licin.

3.1.2. Suara Bersih.

3.1.3. Bacaan Tadwir.

3.1.4. Lahjah Arab.

3.2. Markah dipotong berdasarkan perkara-perkara berikut ;

3.2.1. Suara Serak dipotong 1 markah.

3.2.2. Suara Parau dipotong 1 markah.

3.2.3. Suara Sumbang dipotong 1 markah.

3.2.4. Suara Pecah dipotong 1 markah.

3.2.5. Semua kesalahan di atas berpanjangan (dari mula hingga akhir bacaan)

dipotong 5 markah.

++ pusatislam.smk berangan ++

1 comment:

  1. Sepertimana kita tahu bahawa ada dalil yang menerangkan tentang ilmu tajwid dan jenias-jenis bacaan qiraat al-Quran.

    Ada tak dalil yang sahih tentang ilmu tarannum ni?

    ReplyDelete

Komen


Sila ambil maklumat :) Dont Forget to Follow..

Subscibe Here