Sila ambil maklumat :) Dont Forget to Follow..

Jika Guna FB tolong 'Like" yer.. tenkiu

Terbaik

Saturday, October 18, 2008

Tips Menghafal Quran Secara Part Time ( bukan sepenuh masa)-

Tips Menghafal Quran Secara Part Time ( bukan sepenuh masa)-

1. mestilah dimulakan niat untuk menghafaz ayat-ayat al Quran itu kerana Allah

2. menggunakan naskhah al Quran yang sama setiap kali membaca, menghafaz, dan membuat rujukan(semakan bacaan)..ini bertujuan mengelakkan kekeliruan tempat(kedudukan) ayat yang dihafaz. temoat ayat atau posisi memainkan peranan penting dan amat berpengaruh dalam memberi kesan kepada hafazan anda.

3. gunakan naskhah al Quran mushaf Uthmani kerana kedudukan, sruktur, dan susunan ayat nye diatur dalam bentuk yang mudah untuk dihafaz, dirujuk, dan diingati.

4. ayat atau surah yang hendak dihafal hendaklah dilancakan bacaanya terlebih dahulu. pastikan tajwidnya dengan betul..sebagai contoh nak hafal surah ali-imran…mulakan dari page yang first bg surah tersebut. lancarkan first page tu dulu.

5.bacaan hendaklah diulang-ulang sehingga betul2 lancar.pastikan tidak mula menghafaz ayat sebelum bacaan betul2 lancar kerana ni akan menjadikan anda mudah lupa semula ayat tersebut dan mungkin juga mengakibatkan hafalan anada bercelaru..

6. mulakan hafalan dari ayat ke ayat. pastikan hafazan ikut step. hafaz dahulu ayat yang first sehingga hafaz(baca ayat first berulang-ulang sebagai 1 cara menghafaz yg baik). then, barulah berpindah ke ayat yang kedua.. dah hafaz ayat ke 2 , ulang balik dari ayat yang first.then baru masuk ayat yg seterusya..

7. pastikan ada kawan atau ustaz yang dipercayai ilmu tajwidnya dan baik bacaannye untuk anda tasmi’ ( memperdengarkan atau semak) bacaan dan hafazan anda.

8. amalkan membaca ayat2 yang telah anda hafaz dalam solat2 yang anda lakukan. banyakkan solat sunat gak sebagai satu cara yang baik bagi melatih bacaan ayat2 yang telah dihafaz.. ini bertujuan membiasakan ayat2 yang telah dihafaz ke dalam amalan harian anda.

9. amalkan membaca ayat2 Quran yang telah anda hafaz di mana2 sahaja sebagai zikir atau nyanyian hati or mulut. contohnya, ketika menunggang motorsikal, ketika termenung, ketika nak tidur, dan lain2 yang difikirkan baik.. ini akan menambahkan lagi keupayaan anda untuk anda mengingati ayat2 hafazan tersebut.

10. amalkan memakan manisan seperti kurma or madu bagi tujuan menguatkan daya ingatan..

11. jauhi amalan maksiat. jaga bicara lidah, jaga kewajipan dan adab sebagai muslim.

12. tanamkan semngat yang kuat untuk menghafaz bukan sekadar hangat2 tahi ayam. cuba hafaz sebanyak mungkin ayat… InsyaALLAH sehingga hafiz… walaupun memakan masa yang lama.

13. banyakkan memohon doa kepada ALLAH supaya dipermudahkan hati dan minda untuk menerima al Quran.

14. pilih waktu yang sesuai untuk menghafaz. sebagai contoh, waktu2 selepas solat fardhu. utamakn SEBELUM WAKTU SUBUH or AFTER SUBUH kerana waktu ni tenang dan damai. pastikan waktu yang anda gunakan untuk menghafaz adalah istiqamah.

15. tidak perlu menghafaz secara terburu-buru. biar sedikit2, asalkan istiqamah dan berkesan…

TIPS asal oleh IMAM NAWAWI


0 comment:

Post a Comment

Komen

New Latest Youtube free Video Download No Sex Adult

 
Free Host